CV (Özgeçmiş) Hazırlamak: CV Hazırlamanın Püf Noktaları
Bu makale de size iyi bir CV bir diğer bilinen adıyla özgeçmiş hazırlamanın püf noktalarını aktaracağım. İyi bir CV hazırlarken, özgeçmişte hangi bilgiler yer almalı?, nasıl tanımlanmalı?, hangi sıralamada gerçekleştirilmeli?, nasıl bir format belirlenmeli?.. en sık sorulan sorulardandır. Unutulmaması kişisel gelişim gereken en önemli nokta ise hazırlayacağınız CV’nin aslında bir nevi pazarlama hatta satış dökümanı olduğudur.
CV Hazırlamanın Püf Noktaları
Nasıl bir ürün satarken ya da satın alırken o ürünün teknik özellikleri, marka geçmişi, fiyatı, görüntüsü, aynı grupta yer alan ürünlerden ayırıcı özelliklerine dikkat ediyorsak bilinmelidir ki CV yani özgeçmişinizi okuyan işverenler de sizdeki bu ve benzeri bilgileri kişisel gelişim analiz ederek işe kabul sürecinizi gerçekleştirmektedirler…
CV Diğer Adıyla Özgeçmiş Aslında Sizi Tanımlayan Bir Satış Dökümanıdır!
CV yani özgeçmiş aslında bir satış dokümanıdır. Bir CV; sizin, neyi, neden aradığınızı aktarır. Müracaat ettiğiniz iş ile ilgili kariyer geçmişinizi, talip olduğunuz işe neden uygun olduğunuzu, şu andaki durumunuza nasıl geldiğinizi, önceki iş deneyimlerinizi, eğitiminiz, nitelikleriniz ve ilgi alanlarınız özgeçmişinizi oluşturan yapı taşlarıdır.
İş görüşmeleri sıklıkla “Bana kendinizden bahseder misiniz?” sorusuna aranan yanıtla başlar. Buradaki amaç sizin ne zaman nerede doğduğunuz, nasıl bir çocukluk dönemi geçirdiğiniz, hangi oyunları sevdiğinizi öğrenmek değildir. Amaç, müracaat ettiğiniz işe kendinizi neden uygun gördüğünüzü anlamak, kariyer gelişiminize dair kaydettiğiniz yola ilişkin bilgi almaktır. Bu noktada önerim, CV hazırlarken sıkça karşılaşılan bu sorunun yanıtını bir iki cümlede özetleyen bir giriş yazısına yer vermeniz.
CV’de Giriş Bölümü
İngilizce hazırlanan CV’lerde bu bölümü Summary; Türkçe hazırlanan CV’lerde ise Özet diye tanımlamak doğru olacaktır. Böylesi bir girişle başlamak milyonlarca başvuru arasından CV’nizin işe uygunluğunu ölçümlemekle görevli işe alım uzmanlarının da işini kolaylaştıracak ve sizinle ilgili farklı özellikleri algılamalarını sağlayacaktır.
Örnek: Sabırlı, takım çalışmasına uygun, araştırmacı gibi kişisel niteliklerinizi, karakteristik özelliklerinizi bu alanda açık ve dürüst bir şekilde sıralayabilir; edindiğiniz deneyimi “…… alanında …. yıldır çeşitli görevlerde edindiğim bilgi birikimi ve alt yapımla şirket profilinize uygun olduğumu düşünmekteyim” şeklinde bir yazıyla özetleyerek bu alana yerleştirebilirsiniz.
CV’de Profil-Giriş Bölümü Özeti Hazırlarken:
Profiliniz kısa cümlelerle kişisel gelişim açıklayıcı ve aşağıdaki sorulara yanıt verir nitelikte olmalıdır.
- Hangi alanda, hangi sektörde ve nasıl bir görev arıyorsunuz?
- Bu göreve ne vaat edebilirsiniz? (donanımınız)
CV yani özgeçmiş hazırlarken bir özet ile başladığından emin olun. Bu işverene veya insan kaynakları firmalarına “ne aradığınızı” anlatmak ve CV’nizin devamında okuyacakları geçmiş donanımınız ile ilgili kısa bir bilgi aktarmak için idealdir. İnsan Kaynakları Firmaları ya da işe alım uzmanları bu bölümü okuyarak ne aradığınızı anlayabilir ve eğer profiliniz de özete uygun ise, sizi olumlu CV’ler arasına hızlıca ayırırlar. Yüzlerce CV arasından sıyrılmanın püf noktası özet hazırlamaktan geçer.
CV’de İş Deneyimlerinizi Aktarırken:
CV hazırlarken İş deneyimlerinizi en son işinizden başlayarak ilk deneyiminize kadar sıralamalısınız. Şirket adı, unvan gibi bilgilerin yanı sıra varsa yürüttüğünüz projeler ve iş tanımınız içinde yer alan görevleri bu alanda aktarmak, bağlı bulunduğunuz organizasyon içinde üstlendiğiniz çalışmalar ve pozisyon üzerindeki yetkinliklerinize dair işe alımı gerçekleştiren kişi ya da kişilere bilgi vermeye yarar. Bunu yaparken çok uzun maddeler halinde detaylı bir aktarım yapmak yerine kısa ve öz bilgi aktarmak detayları mülakata bırakmak önemlidir.
Günümüz koşullarında ne yazık ki pek çoğumuz, mezun olduğu okul branşından farklı uzmanlıklara yönelmekte, kariyer planlamasını yaparken birden farklı iş deneyimine sahip olabilmekte, askerlik, evlilik, doğum gibi gerekçelerle kariyerine ara verebilmekte ve hatta kendi işini kurmak adına girişimde bulunabilmekte… Korkmayın yalnız değilsiniz. Pek çok kişi tıpkı sizin gibi çeşitli nedenlerle kurumsal şirket yapılarına ara verebiliyor. İş görüşmelerinde bu konulara açıklık getirmek önemli... Neden, nasıl, ne zaman sorularını içtenlikle yanıtlamalı, kariyer planlarınızın bundan sonraki dönemine dair doğru bilgi aktarımında bulunmalısınız. Bu anlatımın ilk adımı, bu süreçleri CV’de doğru yansıtmaktan geçiyor. Bahsi geçen dönemleri ve verdiğiniz araya ilişkin kısa detaylara CV’nizde yer verin. Mezun olduğunuz bölümden farklı bir kariyer planı yapmaktaysanız bunu destekleyen çalışmalarınızı, eğitim ve sertifikalarınızı, iş deneyimlerinizi aktarın.
Unutmayın şu anda bir işiniz olmadığına göre; işiniz kişisel gelişim iş aramak.
CV’de Eğitim Bilgisi, Donanım ve Diğer Özellikler
CV hazırlarken eğitim bilgisini üçüncü sıraya yerleştirmelisiniz. Tıpkı İş deneyimlerinde olduğu gibi eğitimi de kişisel gelişim en son mezun olduğunuz okuldan başlayarak sıralamalısınız. Bu bilgide ilköğretim dönemine kadar inmeniz gerekmiyor. Önemli olan, bilgi ve deneyimlerinizin dayandığı alt yapıyı işe alım uzmanına aktarmak. İlköğretim dönemini yalnızca yabancı dil bilgisini destekliyorsa aktarmak daha doğru olacaktır.
Yabancı Dil:
CV’lerde sıkça yapılan ve sonrasında hüsranla sonuçlanan hareketlerden biri de yabancı dil konusunda yanlış bilgi aktarımı. Eğer bir dile hakimiyetiniz ana dil seviyesinde değil ise o zaman çok iyi tanımını kullanmak, hem yazma hem konuşmada yetkinliğiniz eksik ise iyi tanımını kullanmak, aldığınız eğitim sertifika programı seviyesindeyse ve dili aktif olarak kullanmıyorsanız orta tanımını kişisel gelişim kullanmak görüşme sonrasında dile olan hakimiyetiniz sınandığında iddialı olduğunu seviyeyi desteklemez kişisel gelişim bir bilgi sergiliyorsanız güvenilirliğinizi sorgu altına aldırır. Bu nedenle Yabancı dil konusunda bilginizi derecelendirirken neyseniz o olmaya ve bu bilginin kaynağını (nerede öğrendiğinizi) doğru şekilde aktarmaya özen göstermelisiniz.
Diğer Özellikler
Eğer her hangi bir kurs, sertifika, seminer programına katılım gösterdiyseniz ve bu da kariyeriniz üzerinde artı bir değer oluşturacak nitelikteyse bu bilgilerin de hazırlayacağınız CV’de yer almasında fayda var. Tekrar hatırlatmakta yarar var. CV sizin satış dökümanınız ve sizi rakip adaylardan ayıracak nitelikler bu tip ayrıntılarda gizli…
İlgi Alanları
CV’nin genelde en son bölümünde yer alan ve sizin iş dışındaki zamanlarınızda yapmaktan keyif duyduğunuz şeylere ilişkin ilgi veren bölümdür. Kişisel gelişim Bu bölümde sosyal aktiviteler, spor ve diğer dallar ile ilgili çalışmalar yer almalıdır. Yapmaktan keyif duyduğunuz her şey bu alana yazılmaya kalkılmamalıdır. Örneğin: Şarkı söylemek:=)
Özetle
İnsan Kaynakları Firmaları ve işe alan da sizin gibi bir insan olduğunu unutmayın. Karmaşık hazırlanmış bir web sitesi düşünün, bölümlemelerin doğru yapılmadığı aradığınızı bulmakta ne kadar zorlanır hatta sıkılırsınız öyle değil mi? Şimdi, insan kaynakları ya da işe alım sorumlusunu düşünün... Yüzlerce CV’nin içinden seçim yapmak zorunda olan. Eğer özgeçmişinizde sizinle ilgili bilgilere ulaşmak zaman kaybı yaratacaksa bu zaman kaybını göze almayacaklardır.
Sevgi ve Başarı Dileklerimle…
Yazar Hakkında
SEO altyapısıyla oluşturulmuş Türkiyedeki ilk "Article Marketing" projesi olan "Makale Marketi"nde Editör ve Kurumsal İletişim Danışmanı olarak çalışmaktadır. Eğer siz de işiniz ile alakalı potansiyel hedeflerinize ulaşmak ve web sitenizin trafiğini arttırmak istiyorsanız 'ne Şimdi !
Do this hack to drop 2 lbs of fat in 8 hours
Well over 160000 men and women are losing weight with a simple and secret "liquids hack" to drop 1-2 lbs every night as they sleep.
It is easy and works with everybody.
Here's how to do it yourself:
1) Get a glass and fill it half glass
2) Now do this crazy HACK
you'll be 1-2 lbs skinnier the next day!