Pages

Kuantum düşünce
Akın Berk Sürücü

Kişisel Gelişim

akın berk sürücü | 15:17

Bilginiz kadar bilginizi nasıl sunduğunuz kişisel gelişim da önemlidir. Çok farklı zamanlarda farklı nedenlerle sunum hazırlamamız gerekir. İster iş dünyasında olun ister dönemsel projenizi hazırlayacak olun, sunum hazırlarken dikkat etmeniz gereken belli başlı temel kurallar vardır. Bu makalemde sizlere bu genel kurallardan ve bilgiyi aktarırken izlemeniz gereken ana yoldan bahsedeceğim…

Öncelikle sunum hazırlayacak kişilerin temel bazı bilgisayar programlarına hakimiyeti önemlidir. Eğer hayatınızda ilk defa sunum hazırlayacaksanız fazlasıyla komplike olmamaya dikkat etmelisiniz. “Power Point” programı sunum hazırlayabileceğiniz en temel bilgisayar programıdır. Son derece basit bir sunumu da profesyonel bir sunumu da “Power Point” aracılığıyla hazırlayabilirsiniz.

Sunumunuzu hazırlamaya başlamadan evvel sunumu kime yapacağınız yani hedef kitleniz dolayısıyla da bu hedef kitleye uygun tasarım seçimi önemlidir. Her kitleye aynı kişisel gelişim formatta sunum hazırlayamazsınız, hazırlamamalısınız.

Sunumunu yapacağınız konu her ne olursa olsun aktardığınız bilgilerin doğru ve güvenilir bilgiler olması önemlidir. İyi bir sunum içeriğinde aktarılacak bilgilerin ilk slaytlarda açıklanması ile başlamalıdır. Yani aktaracağınız bilginin, sunumun amacının sunumun başında aktarılması esastır.

Sunumunuzun kalitesi içinde yer alan örneklendirmeler, referanslar, grafik, fotoğraf ve ses kullanımının eşit orandaki dağılımıyla anlaşılır. Nasıl mı? Her sektörün kendi alanında niş ve önemli konu başlıkları, her sunumunda kendi içinde aktarmakla yükümlü olduğu mesajlar vardır. Eğer, birkaç slayta yayılmış bilgi aktarımınız söz konusuysa bunları tek bir tabloda toplayarak özet mahiyetinde bir grafik hazırlamak sunumunuzun değerini yükseltecektir. Zaman zaman ara mesajlarınızı fotoğraflarla destekleyebilir böylece hem durağan olmayan hem de dikkat dağılmasına mahal vermeyen bir sunum hazırlamış olursunuz. Gerekli durumlarda kişisel gelişim sunumu ses ya da müzik ile hareketlendirmek çeşitli animasyon ile slaytlar arası geçişte dinamizm yaratmak da önemlidir.

Sunumunuz sırasında slaytları hazırlarken aktaracağınız konu başlıklarına slaytta yer vermeli asıl anlatımı slaytta değil sözlü olarak kendiniz gerçekleştirmelisiniz. Uzun uzadıya yazılarla bezenmiş slaytlar konuşma metninin slayta aktarılmış halinden başka bir kişisel gelişim şey kişisel gelişim değildir.

Hazırlayacağınız sunumda seçtiğiniz yazı kişisel gelişim karakterinden renklere kadar dikkat etmeniz gereken bir dizi unsur daha vardır. Somut ve okunaklı yazı karakteri seçmek önemlidir. Renklerin de kendi içinde aktardığı mesajlar vardır. Bu noktada basit ve yalın tercihler önem taşır. Slaytlarda tercih edilen renkler ve anlamlarına ilişkin hazırladığım: başlıklı makalemi okuyabilirsiniz.

Sunumunuz bir başlangıç gelişme ve sonuca sahip olmalıdır. Sonuç bölümünde tüm sunumun özetle üzerinden geçilip varılmak istenilen hedefin vurgulanması önemlidir. Sunumunuzu alt konulara bölmek önemlidir. Ancak alt konular en fazla 5 maddeden oluşmalıdır. Maddeler açıklayacağınız konunun konu başlıklarıdır, konunun kendisi değil bu nedenle de her maddeyi en fazla 7 kelime ile anlatmak doğru olacaktır.

Son olarak sunumunuzu hazırladıktan sonra mutlaka ama mutlaka üzerinde çok çalışmanız gerekir. Slayt akışları, bu slaytlara bağlı aktardığınız bilginin doğru, anlaşılır kişisel gelişim ve yeterli olması, ses ve mimik kullanımınız, beden diliniz gibi diğer unsurların çalışılarak pekiştirilmesi önemlidir.


1 response to "Kişisel Gelişim"

  1. If you're attempting to lose weight then you certainly have to jump on this brand new personalized keto meal plan.

    To create this keto diet, licensed nutritionists, fitness trainers, and top chefs united to develop keto meal plans that are productive, decent, economically-efficient, and satisfying.

    From their grand opening in early 2019, 1000's of clients have already remodeled their body and health with the benefits a professional keto meal plan can give.

    Speaking of benefits; in this link, you'll discover eight scientifically-confirmed ones provided by the keto meal plan.